Kutsumme lähialueen asukkaat luomaan yhteistä taideteosta: “Voi olla ihan terapeuttistakin hommaa”
Jumbo-Flamingossa keväällä paljastettavan yhteisötaideteoksen työstäminen alkaa perjantaina 27. lokakuuta, kun Veromäen koulun kuudesluokkalaiset vasaroivat säpäleiksi kauppakeskuksen vanhoja lattialaattoja taiteilija Riika Anundin johdolla.
Kauppakeskus Jumbo-Flamingo on tilannut taiteilija Riika Anundilta yhteisötaideteoksen, jonka materiaalina käytetään kauppakeskuksen uudistuksessa vaihdettuja vanhoja lattialaattoja.
Anundi ei kuitenkaan luo teosta yksin, vaan hän toimii ohjaajana paikallisille yhteisöille, jotka osallistuvat teoksen rakentamiseen. Anundi järjestää Jumbo-Flamingossa syksyn ja kevään aikana viisi taidetyöpajaa, joissa teosta rakennetaan eri yhteisöjen yhteisenä ponnistuksena.
Perjantaina 27. lokakuuta järjestettävään ensimmäiseen taidetyöpajaan osallistuvat Vantaan Veromäen koulun kuudennen luokan oppilaat. Muihin työpajoihin kutsutaan esimerkiksi seniori- ja maahanmuuttajayhteisöjä. Viimeinen taidetyöpaja on avoin kaikille Jumbo-Flamingon asiakkaille. Valmis teos paljastetaan keväällä.
Taidetyöpajoissa ei ole kyse mistään eteerisestä luonnostelusta. Anundin mukaan kuudesluokkalaiset pääsevät heti tositoimiin, sillä ennen kuin mosaiikki-tyylistä taideteosta pääsee rakentamaan, pitää vanhat lattialaatat särkeä vasaralla.
– Sehän voi olla ihan terapeuttistakin hommaa, Anundi naurahtaa.
Taiteilija ei ole aiemmin työskennellyt mosaiikin parissa, joten tekniikka on uusi hänelle itselleenkin. Vielä Anundi ei osaa vastata täysin siihen, minkälainen lopullinen teos tulee olemaan.
– Se riippuu siitä, minkälaista materiaalia saamme työpajoissa tuotettua.
Suuri kauppakeskus – suuri vastuu
Anundin johdolla valmistuva yhteisötaideteos on osa Jumbo-Flamingon vastuullisuuskerrointa, jonka tarkoitus on konkreettisilla teoilla edistää muun muassa ekologista ajattelua ja yhteisöllisyyttä. Jumbo-Flamingo tähtää Suomen vastuullisimmaksi kauppakeskukseksi vuoteen 2030 mennessä.
Kauppakeskuksessa on 170 liikettä ja palvelua, lähes 2000 työntekijää ja liki 12 miljoonaa kävijää vuositasolla. Jumbo-Flamingon vastuullisuuspäällikkö Katariina Ekmanin mukaan mittakaava suo hyvät mahdollisuudet vastuulliselle toiminnalle.
– Pienetkin teot voivat saada aikaan suuren kerrannaisvaikutuksen, kun niitä on tekemässä suuri joukko ihmisiä, Ekman sanoo.
Ekmaninmukaan Anundin mosaiikkitaideteoksessa ja sen luomisprosessissa yhdistyy luontevasti ekologinen ja sosiaalinen vastuu: teos hyödyntää kauppakeskuksen uudistuksessa käytöstä poistunutta materiaalia ja se osallistaa lähialueiden ihmisiä yhteiseen toimintaan.
– Jumbo-Flamingo on monen vantaalaisen kohtaamispaikka. Yhteisön osallistaminen on meille luonteva tapa kantaa vastuuta, Ekman sanoo.
Kauppakeskuksessa on toteutettu ja tullaan toteuttamaan yhteisötaideteoksen lisäksi monia muitakin vastuullisuustekoja. Energiankulutusta on tehostettu, lämmitys on käytännössä uusiutuvaa, kiertotaloutta edistetään ja julkisen liikenteen yhteyksiä ja polkupyörien säilytystiloja tullaan parantamaan, Ekman luettelee.
Anundin ja vantaalaisyhteisöjen luoma taideteos paljastetaan Jumbo-Flamingon keväällä järjestettävässä vastuullisuusviikonlopussa, jolloin vastuullisuuden teemat näkyvät kauppakeskuksessa esimerkiksi kiertotalouden ja hävikkiruoan hyödyntämisen muodossa.