Siirry sisältöön

Jumbo-Flamingon vastuullisuusteot

Laadimme vastuullisuusohjelman

Olemme laatineet Jumbo-Flamingon kauppakeskukselle vuoteen 2030 tähtäävän vastuullisuusohjelman, jossa keskitytään erityisesti ympäristövastuuseen ja sosiaaliseen vastuuseen. Kauppakeskuksen uusi vastuullisuuspäällikkö vastaa vastuullisuusohjelman jalkauttamisesta.

Kehitimme energiatehokkuutta

Saimme Jumbo-Flamingon lämpöpumppujärjestelmät täyteen toimintaan vuoden 2022 aikana. Kauppakeskuksessa on käytössä lämmön talteenottojärjestelmä, joka kerää talteen päivittäistavarakaupoista, kiinteistön jäähdytysverkostoista ja poistoilmasta syntyvän hukkalämmön ja hyödyntää sen edelleen lämmityksessä. Flamingon puolella vastaava järjestelmä ottaa talteen kylpylän jätevesien ja muiden energiavirtojen lämmön sekä hyödyntää energian kauppakeskuksessa. Kauppakeskuksen lämmityksen ja jäähdytyksen päästöt ovat sen seurauksena vähentyneet huomattavasti. Lisäksi optimoimme ilmanvaihdon olosuhteiden ja kävijämäärien mukaan.

Me Jumbo-Flamingossa uskomme siihen, että myös pienillä teoilla on suuri merkitys. Siksi vastuullisuus näkyy kaikkialla kauppakeskuksessamme.

Tässä muutama pieni, mutta sitäkin tehokkaampi Jumbo-Flamingon ekoteko:

 • Huolto- ja porraskäytävissä on liiketunnistimet sähkön säästämiseksi.
 • Jumbo-Flamingossa ei käytetä enää raskasmetalleja sisältäviä loisteputkivalaisimia, vaan led-lamppuja. Poistimme hiljattain myös kauppakeskuksemme julkisivusta sekä katolta suuret aukioloista kertovat mainosvalot.
 • Liukuportaat ja -nauhat on varustettu stand-by-toiminolla, eli ne pysähtyvät tai pyörivät hitaammin silloin, kun niissä ei ole kulkijoita.

Käytämme päästötöntä energiaa

Jumbo-Flamingon kaukolämpö on uusiolämpöä eli tuotettu Martinlaakson biovoimalassa sekä pääkaupunkiseudun asukkaiden sekajätteistä kesäkuusta 2023 eteenpäin. Ostosähkö ja -lämpö on alkuperätakuu merkittyä eli laskennallisesti on todennettu, että sähkö ja lämpö ovat tuotettu uusiutuvalla tai päästöttömällä tuotantomuodolla.

Paransimme kierrätysmahdollisuuksia

Jumbo-Flamingossa asiakkaamme voivat kierrättää monenlaiset kotitaloudessa syntyvät kierrätysmateriaalit ostosreissun yhteydessä. Suurin kierrätyspisteemme löytyy Lentoasemantien puoleiselta ulkopaikoitusalueelta, kauppakeskuksen edestä. Kierrätysastioita löytyy myös pullonpalautuspisteidemme sisä- ja ulkopuolelta parkkihallin P1- ja P3-kerroksista.

Meillä voi kierrättää mm.

 • Lasit ja purkit
 • Kartongit
 • Paperituotteet ja lehdet
 • Pienmetallit
 • Muovikassit ja -pakkaukset
 • Vaatteet
 • Patterit ja pienet elektroniikkalaitteet
 • Lamput ja loisteputket
 • Pullot ja tölkit

Liikkeiden jätteet kierrätetään tarkasti

Jumbo-Flamingon liikkeistä syntyvä jäte lajitellaan tarkasti. Eri jätteille on omat keräysastiansa; lasille, metallille, keräyspaperille, energiasäästölampuille, loisteputkille ja paristoille. Liikkeissä syntyvä pahvi ja kartonki, kuten myös kirkas muovi, puristetaan paaleiksi puristimissa. Lisäksi metalliset purkit puristetaan kasaan ja kerätään metallijätteinä. Keräämme myös puujätteen.


Olemme tehostaneet myös pakatun bio- ja energiajätteen keräilyä sekajätteen määrän pienentämiseksi. Kaikki liikkeistämme syntyvä pakattu tai pakkaamaton elintarvikejäte laitetaan biojätekeräykseen, josta se toimitetaan käsittelylaitokseen, jossa siitä tehdään multaa tai biokaasua.

Avasimme maksuttoman co-working-tilan

Etätyönteosta on tullut uusi normi viime vuosina, joten avasimme kauppakeskukseen kaikille avoimen ja maksuttoman Wörkkis-nimisen työtilan, joka löytyy Flamingon 2. kerroksesta, Break Sokos Hotel Flamingon päädystä. Työtilasta löydät erilaisia työpisteitä pöytäpisteistä rentoihin sohvapaikkoihin sekä äänieristetyn puhelinkopin tärkeitä puheluita varten. Wörkkiksessä toimii maksuton Wifi, eikä paikkavarausta tarvitse tehdä etukäteen.

Alustana tapahtumien järjestämiselle

Järjestimme syksyllä 2022 yhdessä Vantaan kaupungin kanssa Megarekry-tapahtuman. Siinä työnantajat esittelivät Jumbo-Flamingossa asioiville noin tuhatta avointa työpaikkaa ja hakivat niihin tekijöitä. Olemme järjestäneet yhteistyössä tapahtumia ja toimintaa myös muiden järjestöjen ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa laidasta laitaan lasten toimintatuokioista, ajankohtaisiin näyttelyihin ja jopa liikenneturvallisuustapahtumaan.