Siirry sisältöön

Liikkeiden vastuullisuusteot

Liikkeiden vastuullisuusteot kategorioittain:

Hyväntekeväisyyskeräykset ja tapahtumat

Emotion

Emotion luovuttaa ajoittain myyntikelvotonta, mutta käyttökelpoista kosmetiikkaa Hyvä Arki -järjestölle.

Flamingo Spa

Flamingo Spa tekee yhteistyötä eri järjestöjen kanssa mm. vähävaraisten perheiden tukemiseksi, tarjoamalla heille joko ilmaisia tai reilusti alennettuja vesipuistoelämyksiä. Flamingo Spa on järjestänyt myös mm. lastenkodin lapsille ilmaisen vesipuistopäivän.

K-Citymarket

K-Citymarket osallistuu Lions Clubin Auta lasta, Auta perhettä -keräykseen 18.3.2023, jossa ostetaan yksi ylimääräinen tuote ja lahjoitetaan se avun tarpeessa olevalle lapsiperheelle. K-Citymarket osallistuu jouluna Joulupuu -lahjakeräykseen vähävaraisille perheille.

Musti & Mirri

Musti & Mirri järjestävät keräyksiä ja lahjoittavat päiväysvanhoja ruokia Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYlle.

Partioaitta

Partioaitta järjestää vuosittain asunnottomien yön takkikeräyksen. Siihen voi osallistua lahjoittamalla hyväkuntoisia talvitakkeja asunnottomille Partioaitan ilmoittaman ajankohtana.

PETRIFUN Store

PETRIFUN Store järjestää kerran vuodessa paidan vaihtoviikot -kampanjan, jolloin saa alennusta uudesta tuotteesta tuodessaan vanhan kierrätyskelpoisen paidan tilalle. Asiakkaiden tuomat paidat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ajankohta vaihtelee vuosittain. 

Sinsay

Sinsay osallistu Hope joulupuu -keräykseen jouluna.

Stockmann

Stockmann tekee yhteistyötä mm. Pelastakaa lapset -keräyksen kanssa.

The Body Shop

The Body Shopin kanta-asiakasbonukset voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen ja valikoimassa on ajoittain tuotteita, joiden myynnistä lahjoitetaan osuus hyväntekeväisyyteen. The Body Shop kampanjoi erilaisten yhteiskunnallisten ongelmien puolesta. Tämän lisäksi The Body Shop osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyysarpajaisiin mm. kodittomien koirien hyväksi Bulgariassa.

Joka joulu The Body Shop kerää eri hyväntekeväisyyskohteelle varoja niin, että asiakkaiden lahjaostoksista lähtee suoraan osuus hyväntekeväisyyteen.

Kierrätyspalvelut ja tuotteiden takaisinottopalvelut

Aleksi 13

Aleksi 13 myymälään voi palauttaa heiltä ostetun vaatteen. Hyväkuntoiset ja puhtaat vaatteet myydään edelleen Luhta Re-Use verkkokaupassa, muut vaatteet saavat uuden elämän tekstiilikuituna. Asiakas saa palauteutuista vaatteista hyvityksenä alekoodin.

Clas Ohlson

Clas Ohlson ottaa vastaan tyhjät mustepatruunat ja värikasetit. Jos olet Club Clas -jäsen, saat palautetuista patruunoista hyvityksen, jonka voit käyttää ostoksiisi myymälässä. Clas Ohlson ottaa vastaan myös lamput, loisteputket ja pienelektroniikkaa kierrätettäväksi.

Elisa

Ostaessasi uuden puhelimen Elisa tarjoaa hyvitystä kierrättäessäsi vanhan puhelimen, hyvitys vaihtelee puhelimen kunnon ja mallin perusteella. Mahdollisuuksien mukaan puhelin korjataan ja sille etsitään uusi onnellisen omistaja. Korjaamatta jääneet puhelimet toimitetaan yhteistyökumppaneille, jolloin niiden sisältämät valmistusmateriaalit kerätään talteen.

Emmy-myyntilaatikko

Emmy on Suomen suurin second hand -verkkokauppa ja avaimet käteen -myyntipalvelu merkkivaatteille. Myyntilaatikot löytyvät Jumbosta seuraavista paikoista:

 • Stockmann Jumbo, 2. kerroksessa lastenosaston kassapisteen vieressä. Tyhjennys joka maanantai.
 • Esprit-myymälä Jumbo, tyhjennys parittoman viikon maanantai. 

Emotion

Emotion vastaanottaa asiakkaiden vanhentuneet hajuvedet ja kynsilakat. Kynsilakat käsitellään Fortumin laitoksella korkeapolttouunissa, joka on suunniteltu vaarallisten jätteiden käsittelyyn.

Finlayson

Finlayson ottaa vastaan ja kierrättää vanhat pussilakanat ja farkut. Asiakas saa hyvitykseksi 20 %:n alennuksen normaalihintaisesta kertaostoksesta.

Fonum

Fonumin myymälään voi tuoda vanhat puhelimet kierrätettäväksi. Lisäksi Fonum tarjoaa vanhojen puhelimien myyntiä, korvaus määräytyy laitteen kunnon ja mallin mukaan.

Halti

Haltin myymälä ottaa vastaan käytettyjä Halti-ulkoiluvaatteita. Hyväkuntoiset vaatteet annetaan hyväntekeväisyyteen avuntarvitsijoille Hope ry:n ja Kotimaanavun kautta. Halti tarjoaa kierrätetyistä vaatteista 10 % alennuksen normaalihintaisesta tuotteesta seuraavan ostoskerran yhteydessä. Hyväntekeväisyyteen kelpaamattomat tuotteet toimitetaan raaka-aineeksi uudelleenkäyttöä varten.

H&M

H&M kerää tekstiilejä merkistä ja kunnosta riippumatta. Ne joko käytetään uudelleen tai toimitetaan edelleen kierrätykseen. H&M:n jäsenet ansaitsevat pisteitä kierrätyksestä sekä saavat etukupongin.

Jumbon Apteekki

Jumbon Apteekki vastaanottaa kotitalouksien lääkejätteitä.

K-Citymarket

K-Citymarketissa voi kierrättää tyhjät värikasetit, paristot ja pienakut, pienet kodinkoneet (SER) ja lamput.

Silmäasema

Silmäasema kerää käytetyt silmälasit.

Specsavers

Specsavers kerää vanhoja silmälaseja uusiokäyttöön.

Stockmann

Stocmannilta löytyy poistotekstiilien kierrätyspiste. Voit tuoda poistotekstiilit muovipussiin tai -säkkiin pakattuna Stockmannin tavaratalossa sijaitsevaan keräysrullakkoon (2.krs, lastenosasto).

Poistotekstiilikeräykseen kuuluvat rikkinäiset, virttyneet tai muutoin käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kunhan ne ovat kuivia ja puhtaita. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat voi toimittaa tiiviisti suljettuun muovipussiin pakattuna poistotekstiilikeräystä varten. Kaikki keräykseen toimitetut poistotekstiilit lajitellaan, käsitellään ja hyödynnetään uusien tekstiilien raaka-aineena. Hygieniasyistä keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä eikä kosteita, öljyisiä, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Nämä voit lajitella sekajätteeseen.

Polarn O. Pyret

Polarn O. Pyret tarjoaa second hand -palvelua, jossa heidän jäsenet voivat tuoda käytettyjä PO.P-vaatteita myymälään jälleenmyytäväksi, se hyvitetään arvosetelillä. Vaihtoehtoisesti käytetyt vaatteet voi myydä itse PO.P osta ja myy-sivustolla.

Yeppo & Soonsoo

Yeppo & Soonsoo kerää tyhjiä kosmetiikkapurkkeja. Palauttamalla tyhjän kosmetiikkapurkin myymälään, ansaitset -10 % kierrätettyä tuotetta kohden.

Kiertotaloutta edistävät tuotteet

Seuraavat liikkeemme ovat ilmoittaneet tarjoavansa kiertotaloutta edistäviä tuotteita.

Fonum

Fonum myy käytettyjä puhelimia ja tabletteja.

Halti

Halti on luonut tuotteilleen ECO-merkinnän, jotta tieto tuotteiden alkuperästä ja materiaaleista olisi helpommin saatavilla. ECO tarkoittaa sitä, että tuotteen on täytettävä vähintään yksi seuraavista vaatimuksista:

 • Tuotteessa käytetty materiaali on bluesign® -rajoitusten mukainen.
 • Tuote on valmistettu kierrätetystä materiaalista.
 • Tuotteen vettähylkivyyskäsittely on täysin fluorihiilivapaa.
 • Tuote on valmistettu orgaanisesta puuvillasta.
 • Tuotteessa käytetty korkealuokkaista sertifioitua untuvaa, joka on elintarviketeollisuuden sivutuote ja jäljitettävissä.

Iittala

Iittala tarjoaa Vintage-palvelua, astiapalvelua sekä 100 % kierrätyslasikokoelman tuotteita.

Vintage-palvelu antaa Iittalan tuotteille uuden elämän. Uuden kierrätysmuodon ansiosta asiakkaat voivat myydä tai ostaa Iittala-myymälässä jatkuvasti vaihtuvan Vintage-valikoiman tuotteita.

Iittalan vuonna 2021 aloittaman astiapalvelun tavoitteena on kiertotalouden tukeminen. Palvelu tarjoaa ekologisesti kestävän vaihtoehdon tuotteiden omistamiselle ja mahdollistaa tuotteiden sataprosenttisen uudelleenkäytön ja kierrätyksen. Astiapalvelun kautta astiasarjoja, aterimia, juomalaseja ja keittoastioita on saatavana samasta palvelusta kuukausimaksua vastaan. Tavoitteena on tarjota uusia vaihtoehtoja perinteiselle omistamiselle. Asiakkaiden myymälään palauttamat astiat kierrätetään uudelleenkäytettäviksi tai myydään Vintage-palvelun kautta.

Iittalan kierrätyskierrätyslasikokoelman jokainen tuote valmistetaan sataprosenttisesta kierrätyslasimateriaalista, jota saadaan Iittalan lasitehtaan tuotannon hukkalasista.

Iloinen Heppu

Iloinen Heppu myymälässä on myynnissä Plan Toys -tuotteita, jotka ovat ekologisia ja turvallisia puuleluja. Plan Toys hyödyntää materiaalina kumipuita, jotka ovat lopettaneet lateksin tuotannon. Kumipuu jauhetaan juuresta oksiin saakka. Kumipuusta saatuun massaan lisätään myrkyttömiä kasvivärejä ja seos puristetaan takaisin kiinteään muotoon käyttäen myrkytöntä liimaa. Pakkausmateriaaleissa käytetään kierrätyspaperia ja myrkytöntä vesipohjaista mustetta. Plan Toys:in vastuullisesti kumipuusta valmistetut tuotteet käyvät läpi tiukan seulan ja täyttävät kansainväliset standardit niin turvallisuuden kuin ympäristöystävällisyytensä osalta (ASTM, EN71, ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, SA 8000).  Tuotteiden valmistuksesta ylijäävä puuaines hyödynnetään biomassageneraattorissa, joka tuottaa sähköä koko tehtaalle sekä paikallisille kylille.

Iloinen Heppu myy myös Affen Zahn eläinaiheisia reppuja, joiden materiaalina on käytetty 50 % kierrätettyjä PET-pulloja.

Intersport

Intersportilla on myynnissä Vastuullinen valinta -merkittyjä tuotteita. Jokaisen tuotteen kohdalla on tarkemmin kuvattu juuri kyseisen tuotteen materiaalit, ominaisuudet sekä mahdolliset sertifikaatit, joiden perusteella tuotteen vastuullisuutta ja ominaisuuksia on helpompi tarkastella. Valikoimiin kuuluu mm. tuotteita joiden valmistusprosessi on ympäristöystävällisempi, tuotteet on valmistettu luonnonmateriaaleista tai kierrätetyistä materiaaleista, tai tuotteessa on huomioitu jatkokierrätettävyys.

Jysk

Suurin osa JYSKin tekstiilituotteista on STANDARD 100 by OEKO-TEX® – sertifioituja, kuten esimerkiksi Kunna-tuotteet. Tämä tarkoittaa, että tuote ei sisällä haitallisia kemiallisia pitoisuuksia. Osalla JYSKin tuotteista on myös MADE IN GREEN by OEKO-TEX® -sertifiointi, joka on laajennus OEKO-TEX® Standard 100 -merkintään. Tämä varmistaa myös ympäristöystävällisen ja sosiaalisesti vastuullisen tuotannon.

Life

Life -myymälän tarjontaan kuuluu mm. ekologisia puhdistusaineita siivoustarpeisiin, luonnonkosmetiikkaa sekä vegaanisia kauneustuotteita.

Partioaitta

Partioaitan Vihreämpi valinta -merkki auttaa asiakkaita löytämään kestävämmin tuotetut tuotteet. Mikään tuote ei ole sataprosenttisen kestävästi tuotettu, mutta Vihreämpi valinta -merkin avulla löytyy vastuullisemmat vaihtoehdot. Tuotevalikoimasta 20 % täyttää Vihreämpi valinta -kriteerit.

Vihreämpi valinta -tuotteet ovat läpäisseet erittäin tarkan arviointiprosessin. Ne ovat Partioaitan eettisten liiketoimintaperiaatteiden vähimmäisvaatimusten mukaiset, mutta sen lisäksi Vihreämpi valinta -tuotteet eivät sisällä yhtään poissulkevaa kriteeriä ja täyttävät vähintään neljä vastuullisuuden lisäkriteeriä.

Pentik

Suurin osa Pentikin huonekaluista on vanhoja entisöityjä huonekaluja tai valmistettu kierrätyspuusta. Pentikin oman tehtaan keramiikan valmistuksessa syntyvä hukkasavi käsitellään uudestaan ja käytetään seuraavan erän valmistamiseen.  Pentikin arvojen mukaisesti he pyrkivät tuotteiden materiaalivalinnoissa suosimaan aina ensisijaisesti kierrätettyjä ja sertifioituja materiaaleja.

Polarn O. Pyret

Polarn O. Pyret myy second hand tuotteita. Lisäksi PO.P vaatteet valmistetaan vähintään 70 %* materiaaleja, joilla on pienempi vaikutus ihmisiin, ympäristöön ja eläimiin. PO.P:n käyttämät vastuullisuusmerkinnät ovat:

 • Global Organic Textile Standard (GOTS)
 • GOTS Made with organic cotton
 • Luomupuuvilla
 • Kierrätetty polyesteri
 • Kierrätetty polyamidi
 • Responsible Wool Standard (RWS)
 • Reclaimed fabrics (valmistettu ylijäämämateriaaleista)
 • LENZING™ ECOVERO™ -viskoosi
 • TENCEL™ Lyocell

*Koskee kaikkia keväästä 2023 alkaen valmistettuja tuotteita.

Ruohonjuuri

Kotimainen Ruohonjuuri on kokonaisvaltaisen ja luonnonmukaisen hyvinvoinnin erikoiskauppaketju. He ovat erikoistuneet ravintolisiin ja superfoodeihin, luonnonkosmetiikkaan sekä ravinnerikkaisiin luomupurtaviin. Ruohonjuuri kartoittaa heidän omalla yhteistyökumppaneilleen tekemässään vastuullisuuskyselyssä heille tarjottavien tuotteiden ja brändien vastuullisuutta mm. seuraavilta osa-alueilta: sertifikaatit, sosiaalinen vastuu, eettinen tuotanto, pakkausten ekologisuus, kiertotalouden edistäminen, ympäristöjalanjälki sekä hyväntekeväisyys. Ruohonjuuren tavoitteena on edistää kestävää kehitystä pitkäjänteisesti.

Ruohonjuuri tekee yhteistyötä Globe Hope:n kanssa, mm. Ruohonjuuren mainoslakanasta valmistetaan uniikkeja tuotteita myyntiin, kuten esimerkiksi kestokasseja, toilettilaukkuja ja läppärisuojia.

Silmäasema

Silmäaseman silmälasikehyksissä ECO ja MonkeyGlasses mallistot ovat valmistettu ainakin osittain kierrätetyistä materiaaleista.

Specsavers

Specsavers liikkeellä on myynnissä ReWear design -kehyksiä, jotka on osittain valmistettu kierrätetyistä ja biopohjaisista materiaaleista. Valmistusprosessissa kierrätetyistä muovipulloista luodaan trendikkäitä ja laadukkaita silmälasikehyksiä.

Suomen Kultakello

Suomen Kultakellolla on myynnissä kierrätys kullasta valmistettuja tuotteita.

Superdry

Superdryn valikoimasta löytyy luomupuuvillasta valmistettuja tuotteita sekä vegaanisia kenkiä.

The Body Shop

The Body Shopin valikoimiin on tullut uutena täyttöpakkauksia. He ovat karsineet turhia muovi- ja pahvipakkauksia tuotteiden ympäriltä ja ottaneet uudelleenkäyttömahdollisuuden huomioon useimmissa lahjapakkauksissa.

UFF

UFF:n myymälän valikoimasta löytyy kierrätettyjä vaatteita, asusteita ja kodintekstiilejä kaikenikäisille.

Korjauspalvelut

Seuraavat liikkeemme tarjoavat korjauspalveluita asiakkailleen.

Aleksi 13

Aleksi 13 tarjoaa myymälästä ostettuihin vaatteisiin vaatteiden korjauspalvelua, esim. lyhennyspalvelua. He tekevät yhteistyötä Tikkurilassa sijaitsevan Ompelimo Tuplatikin kanssa.

Esprit

Esprit tarjoaa vaatteiden korjauspalvelua, esim. lahkeiden lyhennystä.

Fonum

Fonum tarjoaa puhelimien pikahuoltoa lähes kaikille merkeille ja malleille.

Halonen

Halonen tarjoaa ompelupalvelun, jossa voi teettää erilaisia muutostöitä Halosen myymälöistä ja verkkokaupasta ostettuihin vaatteisiin. Ompelupalveluihin kuuluu hihojen ja lahkeiden lyhennysten lisäksi mm. nappien ompelu, olkainten lyhennys ja nosto, vetoketjun vaihto sekä erilaiset kavennustyöt. Halonen ostaa ompelupalveluita paikallisesti erillisiltä yrittäjiltä ja ammattitaitoiset ompelijat toimivat yleensä pienyrittäjinä tai toiminimellä.

Halti

Fixaa on Haltin tuotteiden korjausneuvonta, joka pidentää vaatteiden käyttöikää.

NP Housukauppa

NP Housukauppa tarjoaa heiltä ostettujen housujen lahkeiden lyhennyspalvelua.

Partioaitta

Partioaitan myymälän tuotehoitopisteellä voi vahauttaa kengät tai G-1000 vaatteet.

Pentik

Pentik tarjoaa ompelupalvelua heiltä ostetuista kankaista, mutta yhteistyöompelija tekee myös korjausompelua.

Polarn O. Pyret

PO.P Repairs on omakustanteinen korjauspalvelu kaikille ulkovaatteille lukuun ottamatta kuravaatteita.  Palveluun sisältyviä korjauksia ovat vetoketjun tai sen osien vaihtaminen, paikkalappujen silittäminen ja nappien tai nepparien kiinnittäminen. Muissa korjauksissa liikkeen henkilökunta arvioi tapauskohtaisesti pystyykö vaatteen korjaamaan niin, että siitä tulee vielä käyttökelpoinen. Jäsenille PO.P tarjoaa yhden ilmainen korjauksen vuodessa, muut korjaukset tehdään omakustannehintaan.

Specsavers

Specsavers tarjoaa silmälasien ja aurinkolasien korjauspalvelua.

Stockmann

Stockmannin ompelimossa tarjotaan uusien vaatteiden lisäksi myös muualta ostettujen ja käytettyjen vaatteiden korjausta.

Telia

Telia tarjoaa mobiililaitteiden laitehuoltoa.

Ruokahävikin vähentäminen

Seuraavat elintarvikekaupat ja ravintolat pienentävät ruokahävikkiä erilaisin keinoin.

K-Citymarket

K-Citymarket pyrkii mahdollisimman pieneen ruokahävikkiin valikoimahallinnan sekä ennuste- ja tarvesuunnittelun kautta. He suunnittelevat ja toteuttavat tilaustoimintaa tekoälyä ja ennustettavuutta käyttäen pyrkien mahdollisimman tarkkoihin tilausmääriin.

Lisäksi K-Citymarket pyrkii vähentämään ruokahävikkiä mm. seuraavin keinoin:

 • Myymällä ’last change’ eli viimeinen mahdollisuus päädyssä halvemmalla tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä lähestyy.
 • Myymällä iltaisin oman leipomon hävikkileipäpusseja sekä muita leipäpusseja hintaan 2 €/ 3 leipää.
 • Smooth it tekee päivän smoothiet käyttäen vielä hyviä, mutta esteettisesti rajoittuneita hedelmiä.
 • Myymällä lämpötiskin grillituotteet -50 % iltaisin.
 • Myymällä leipomon irtotuotteet -50 % iltaisin.
 • Lahjoittamalla hävikkihedelmiä eläimille yhteistyökumppaneiden kautta.
 • Lahjoittamalla elintarvikekelpoiset myynnistä poistetut tuotteet Vantaan Yhteisen Pöydän hävikkiterminaaliin viitenä päivänä viikossa ja lauantaisin Vantaan Apuraiteelle.

Prisma

Prisma pyrkii vähentämään ruokahävikkiä mm. seuraavin keinoin:

 • Tarjoamalla punalapputuotteita.
 • Alentamalla elintarvikkeiden hintoja ilta-alessa -60 %.
 • Lahjoittamalla elintarvikekelpoisia elintarvikkeita päivittäin Yhteinen Pöytä hyväntekeväisyysjärjestölle.
 • Lahjoittamalla eläinjärjestöille eläintenruokia, joiden paketit ovat hajonneet, mutta ruoka on kunnossa.
 • Ohjaamalla syötäväksi kelpaamattoman hävikin joko biopolttoaineeksi, rehuksi tai biokaasun tuotantoon.

ResQ – sovellus

ResQ-sovelluksella voit ostaa ravintolaruokaa 30–60 % alennuksella ja samalla pelastat ylijääneet annokset ravintoloista ja kahviloista. Seuraavilla liikkeillämme on käytössä ResQ-sovellus:

 • Deliberi Flamingo
 • Hokkaido Sushibuffet
 • Espresso House
 • Rax Flamingo
 • Ravintola Huadu
 • Jungle Juice Bar
 • Cafe Picnic

Vuokrauspalvelut

Seuraavat liikkeemme tarjoavat vuokrauspalveluita.

Clas Ohlson

Clas Ohlson vuokraa työkaluja, kuten esimerkiksi matto- ja tekstiilipesuri, ikkunapesuri, porakone, terassipesuri, yleistikkaat, kokoontaitettava kuljetuskärry, tapetinpoistaja jne.

Tempur

Tempurin myymälästä voi vuokrata sijauspatjan testattavaksi viikoksi kotiin.

Tunninkuva

Tunninkuva vuokraa Fuji Instax kameran.