Siirry sisältöön

Jumbon mehiläiskatsomo

Jumbon kummimehiläiset

Jumbon katolla surisee, kun kauppakeskuksen kummimehiläispesien pörröiset asukit etsivät lähialueelta mettä ja hoitavat samalla tärkeää tehtäväänsä pölyttäjinä. Pesiä katolla on kolme kappaletta ja niiden mehiläiskuningattaret Pörrö, Mesi ja Surina saivat alun perin nimensä Jumbon asiakkaiden toimesta ensimmäisessä vastuullisuustempauksessa vuonna 2024 pidetyn nimeämiskilvan tuloksena. Mehiläiskatsomostamme voit seurata suorana lähetyksenä mehiläisten ahkeraa uurastusta kun ne kantavat kukista keräämäänsä mettä takaisin pesään ja hetken päästä jälleen pyrähtävät uudelle reissulle.

Mesi on kukkien erittämää sokeripitoista nestettä, jota mehiläiset käyttävät ravinnokseen. Kukasta kukkaan lentäessään ne keräävät pörröiseen päähänsä, kehoonsa ja jalkoihinsa siitepölyä. Näin ne pölyttävät samalla kasveja, mikä on välttämätöntä monien hedelmien, vihannesten ja marjojen tuotannolle. Ilman pölyttäjiä ruokaketjumme kärsii, sillä jopa 75 % maailman tärkeimmistä viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Yllättävää kyllä, kaupunkialueen monipuolinen kasvilajisto tarjoaa hyvän elinympäristön mehiläisille ja Jumbon katolla olevat mehiläispesät toimivat osana kaupunkiluontoa tukevaa ekologista verkostoa.

Mehiläiset eivät ole aggressiivisia, mutta saattavat pistää, mikäli tuntevat itsensä tai pesänsä uhatuksi. Useimmille ihmisille mehiläisen pisto aiheuttaa kipua, turvotusta tai kutinaa, mutta ei ole tyypillisesti vaarallinen ellei aiheuta pistetylle henkilölle allergiakohtausta.

Mehiläspesän asukkien työt jakautuvat mehiläistyyppien mukaan:

  • Kuningattaria on vain yksi per pesä ja sen tehtävä on lisääntyä munimalla, välillä jopa 2000 munaa päivässä. Kuningatar elää tyypillisesti noin 2-5 vuotta ja kun se kuolee, pesän naaraista kehittyy uusi kuningatar.
  • Työmehiläiset ovat naaraspuolisia ja niiden tärkeimmät tehtävät ovat pesän hoito, rakentaminen, ruoan keruu ja puolustaminen. Työmehiläinen elää noin 4-5 viikkoa ja lentää elämänsä aikana yhteensä noin 800 km matkan. Työläinen kerää mettä noin 2-3 km säteeltä pesästä. Suurin osa pesän asukkaista koostuu työmehiläisistä.
  • Kuhnurit ovat koiraita ja niiden aina tehtävä on paritella mehiläiskuningattaren kanssa. Kuhnurit ovat muita mehiläisiä isompia ja pulleampia. Ne eivät rakenna pesää, eivätkä pistä. Syksyn saapuessa kuhnurien katsotaan tehneen työnsä ja ne ajetaan ulos pesästä.

Hunaja kerätään loppukesästä

Mehiläiset käsittelevät keräämäänsä mettä niin, että siitä syntyy pesässä hunajaa. Yhdestä mehiläispesästä hunajaa saadaan keskimäärin 45 kg kesässä. Hunajasadon suuruuteen vaikuttaa kesän sademäärät. Hunaja kerätään pesistä elokuussa ja sen tilalle mehiläisille annetaan ravinnoksi sokeriluosta, jota ne käyttävät talven aikana ravintonaan.

Kun kennoissa oleva hunaja on riittävän kuivaa talvea varten, mehiläiset suojaavat sen vahapeitteellä. Mehiläisten hoitaja kerää hunajan kennoista kuorimalla niistä vahakaton pois, jonka jälkeen hunaja saadaan irti kennoa hunajalingossa pyörittämällä. Pyörityksessä keskipakoisvoima irrottaa hunajan ja heittää sen lingon seinämille, joista se valuu siivilän kautta keräysastiaan. Tämän jälkeen hunaja on valmista purkitettavaksi! Jumbon omaa hunajaa saadaan loppukesästä ja sitä tullaan jakamaan jälleen mm. palkintoina tapahtumien ja arvontojen yhteydessä. Nam!

Onnekkaimmat pääsevät vierailemaan mehiläispesien luona kesän aikana

Kesän aikana onnekkaimmat ja sopivaan aikaan paikalla olevat asiakkaat saavat myös mahdollisuuden nähdä Jumbon mehiläispesiä lähempää mehiläispesien hoitokäyntien aikana. Vierailumahdollisuudesta kuulutetaan Jumbon käytävillä ja nopeimmat pääsevät vierailemaan mehiläispesien luona mehiläistenhoitajan seurassa.

Mehiläispesien hoitaja Tuire käy aika ajoin Jumbon katolla tarkistamassa, että mehiläisillä on riittävästi tilaa mehiläiskuningattaren munimille munille ja että pesässä riittää tilaa sinne kerättävälle medelle. Tuiren mukaan mehiläisten hoito on erinomainen keino päästä irtautumaan arjesta ja on äärimmäisen mielenkiintoista seurata, kuinka hyvin organisoitunut mehiläisyhdyskunta on ja kuinka se toimii.